Новини

День вишиванки в ІФМФК

     У Міжнародний день вишиванки, 20 травня, студенти, викладачі та працівники Івано-Франківського медичного фахового коледжу прийшли в навчальний заклад у вишиванках – так відзначили це календарне свято.
     Гуцульська, бойківська і покутська вишивка, хрестиком, гладдю чи низинкою, старовинні орнаменти і сучасні інтерпретації давніх узорів на сорочках і сукнях під білими халатами наче підтверджували багатство українського обрядово-сакрального народного мистецтва.
     І хоча у коледжі є добра традиція одягати вишиванки на різні урочистості, концерти чи на іспити з української мови, в останні роки один день об’єднує багатьох, і не лише у стінах навчального закладу.
     Саме в студентському середовищі, в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича у 2006 році (цьогоріч своєрідний ювілей – 15 років) виникла ідея такої  акції «Всесвітній день вишиванки». Спершу це було кілька десятків студентів і кілька викладачів, через рік-два – уже сотні, а згодом долучилася українська діаспора. З 2014 року свято стало всесвітнім, його відзначають більш як у 50 країнах світу.
     Відеоролик з музичним вітанням до Всесвітнього дня вишиванки підготувала студентка IV курсу спеціалізації «Сестринська справа» Христина Семенюк.
     У цей день згадували також світлої пам’яті Ірину Всеволодівну Свйонтек, викладачку хірургії Івано-Франківського медичного училища, яка упродовж 47 років збирала і опрацьовувала матеріали про українську вишивку, видала кілька фотоальбомів про гуцульську і покутську вишивку, сама була майстринею, членом Національної спілки майстрів народного мистецтва.
     Вишиванка – це гарно, це модно, це стильно. Та насамперед – це символ нашої ідентичності, вірності традиціям, мудрості, духовного багатства, зв’язку поколінь. Любімо її, шануймо, оберігаймо.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165