Новини

День відкритих дверей: висока активність, важлива інформація

     В Івано-Франківському медичному фаховому коледжі у неділю, 30 травня, відбувся День відкритих дверей. Проходив він в онлайн-режимі. Майбутні абітурієнти та їхні батьки змогли дізнатися про освітній заклад і цьогорічні умови вступу до коледжу, а також поставити свої запитання. А дехто, можливо, і остаточно утвердився у виборі майбутнього фаху.
    Близько двох сотень абітурієнтів зареєструвалося на платформі Zoom для участі у Дні відкритих дверей. Важко уявити, як їм всім довелося би добиратися до коледжу в умовах пандемії коронавірусу (хай навіть з полегшеними карантинними обмеженнями) у такий дощовий день і як було б складно всіх їх прийняти у стінах коледжу з дотриманням санітарно-епідемічних заходів безпеки. Сама ж цифра свідчить про інтерес до найстарішого на Прикарпатті медичного навчального закладу з 81-річною історією і з сьогоднішнім високим авторитетом в освітньому середовищі. І зареєструвалися не лише ті, хто не зміг побувати на Дні відкритих дверей у січні, дехто це зробив вдруге.
     До слова, за ці кілька місяців змінився і статус коледжу – з березня не Івано-Франківський базовий медичний коледж, а комунальний заклад фахової передвищої освіти «Івано-Франківський медичних фаховий коледж» Івано-Франківської обласної ради.
    Це вже третій такий ознайомчий захід, який доводиться проводити в режимі онлайн. І тривав він майже дві години – теж свідчення активності абітурієнтів, які змогли поставити чимало запитань. А традиційну екскурсію навчальними аудиторіями і тренажерними кабінетами, гуртожитком і спортзалом, бібліотекою і їдальнею може замінити 4-хвилинний відеоролик про навчальний заклад, його сучасну матеріально-технічну базу, умови навчання і проживання, який варто переглянути на сайті коледжу. На сайті є також окремий розділ «Абітурієнту», де можна знайти чимало важливої для вступників інформації. Є телефон приймальної комісії, є окрема група у вайбері.
     Та спілкування (навіть дистанційне) ніщо не замінить. Про історію коледжу, його традиції і здобутки, про освітній процес і перспективи працевлаштування випускників розповів директор ІФМФК, в минулому випускник Івано-Франківського медичного училища Володимир Васильович Стасюк (до речі, випускник 1971 року – рівно пів століття тому!), а про правила прийому і особливості цьогорічної вступної кампанії поінформувала відповідальний секретар приймальної комісії Ірина Іванівна Гафійчук.
    Володимир Васильович зазначив, що 2021 рік для коледжу особливий – виповнюється 10 років, як збудовано сучасний спортивний зал і 5 років – гуртожиток на 92 місця, причому без залучення коштів з загального фонду. А ті, хто цьогоріч стануть студентами, закінчать ІФМФК у рік 85-річчя закладу. Сьогодні це один з найавторитетніших медичних коледжів в Україні, який відзначається високим рівнем навчального процесу, впровадженням сучасних методик, створенням умов для духовного розвитку особистості, який користується довірою батьків і дітей. Нині тут навчається 1060 студентів. З минулого року студенти здобувають фах не молодших спеціалістів, а фахових молодших бакалаврів. І, як наголосив директор коледжу, тут готують інтелектуальних фахівців за однією спеціальністю «Медсестринство», за трьома спеціалізаціями: «Сестринська справа» (медсестри і медбрати), «Лікувальна справа» (фельдшери), «Акушерська справа» (акушерки).
     Вступати у коледж можуть абітурієнти на базі базової загальної середньої освіти (після 9-го класу) і повної загальної середньої освіти (після 11-го класу). Перші мають можливість завершити здобуття загальної середньої освіти і одночасно з молодших курсів вивчати спеціальні предмети:  анатомію і фізіологію, медичну біологію і медичну хімію, медичну інформатику і основи медсестринства. Словом, «зануритися в медицину», переконатися у правильності виборі майбутнього фаху.
     Та спершу треба стати студентом. У 2021 році ліцензійний обсяг – 300 студентів. Якщо у минулому році в ІФМФК було 165 місць регіонального (державного) замовлення після 9-го класу, то у 2021 році згідно з Правилами прийому буде уже 185 – 139 на спеціалізацію «Сестринська справа» і 46 на спеціалізацію «Лікувальна справа». А от після 11-го класу навчання здійснюватиметься лише за контрактом.
     Про Правила прийому у 2021 році, терміни подачі заяв і документів, вступні іспити, терміни зарахування детально розповіла відповідальний секретар приймальної комісії Ірина Іванівна Гафійчук.
    Для дев’ятикласників прийом документів розпочнеться з 29 червня. Вступні іспити – з  14 липня. Як і в минулому році, одразу два екзамени – українська мова і біологія – в один день, з перервою між ними у пів години. Це зручно, бо не треба кілька разів їздити у коледж. Та і психологічно легше «відхвилюватися за раз». Абітурієнти складатимуть письмове тестування з обох предметів: 12 тестових завдань з української мови і 24 з біології. Результат буде відомий в той же день.
    Абітурієнти на базі повної загальної середньої школи можуть вступати за результатами ЗНО (за них трохи вищі бали) і складати вступні іспити в коледжі. Можна комбінувати – це розсуд вступника. ЗНО – за останні чотири роки з української мови і (на вибір) з біології, математики, хімії. Пробні вступні іспити з української мови і біології – 13 липня і 27 липня.
    Абітурієнти після 9-го класу повинні подавати документи тільки в паперовій формі, а після 11-го классу – в електронній. Медична довідка не потрібна. Всі мають змогу подавати заяви на дві спеціалізації, але повинні зазначати, яка з них є пріоритетною.
    22 і 24 червня на платформі Zoom діятимуть підготовчі курси-консультації з української мови і біології. Вони безкоштовні, але потрібно попередньо зареєструватися.
     У абітурієнтів виникло чимало запитань і про вступні іспити, і про терміни навчання у коледжі (4 роки для майбутніх медсестер і фельдшерів на основі базової загальної середньої освіти, 3 роки для майбутніх медсестер і 2 роки 5 місяців для майбутніх акушерок на базі повної загальної середньої освіти), і про сільський коефіцієнт, і про вартість контрактного навчання (19900 грн., з можливістю посеместрової оплати), і про право на пільги та умови проживання в гуртожитку, і про можливості майбутнього працевлаштування. Зацікавило їх і те, що студенти-контрактники, які добре вчаться, мають можливість перейти на навчання за держзамовленням на місця бюджетників, які показують низькі знання (стимулювання за працю), і що кращі студенти мають можливість проходити практику у клініках Німеччини, і що в коледжі створені всі умови для занять художньою самодіяльністю чи спортом – тут таланти підтримують.
     На завершення 2-годинного спілкування директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк наголосив, що чекають у коледжі тих, хто прийде сюди не просто за дипломом як папірцем, а щоб здобути практичні навички, уміння і знання. З такими студентами радо зустрінуться 31 серпня на посвяті у першокурсники.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165