Новини

Ліцензійний іспит Крок.М: деякі міркування про плюси і мінуси

     9 червня по всій Україні випускники ІV курсу спеціалізації «Лікувальна справа» закладів передфахової вищої освіти складали ліцензійний іспит Крок.М. В Івано-Франківському медичному фаховому коледжі це дві групи фельдшерів, 65 студентів випускного курсу.
     За день до фельдшерів, 8 червня, Крок.М. складали студенти ІV курсу спеціалізації «Сестринська справа», яких було 190. Фельдшерів менше – 65 випускників, але, як і у медсестер, іспит проходив у дві зміни. Інші організаційні моменти теж однакові: звірка документів, поліцейський з металошукачем, дотримання вимог санітарно-епідемічної безпеки (вимірювання температури, соціальна дистанція, захисні маски, санітайзери, бактерицидні рециркулятори), відеоспостереження з відеозаписом, який відправляється у Київ.
      За ходом ліцензійного іспиту, згідно з вимогами, спостерігали проктори. У медсестер їх було чотири, у фельдшерів – двоє. Вперше прокторами були не представники Центру тестування при МОЗ України, як раніше, а місцеві уповноважені, імена яких були невідомі, як мовиться, до останньої хвилини. Якщо враховувати транспортні витрати, добові на відрядження столичним представникам, то економічно це правильний, рентабельніший підхід.
      Ще деякі відмінності з попередніми роками. Контрольні листи студенти заповнювали не олівцем, а чорною ручкою. Очевидно, не завжди комп’ютер міг зчитувати позначки олівця, ручка надійніша. А стирання чи виправлення в будь-якому випадку не допускаються. Спочатку студенти відмічали відповіді в буклеті, потім переносили їх в контрольний бланк відповідей. А оскільки у Центр тестування відправляються контрольні бланки, а буклети залишаються у коледжі, то є можливість подивитися роботи студентів (особливо з групи ризику), не чекаючи остаточних результатів з Києва.
      Одразу зазначимо: до Кроку.М. були допущені всі студенти обох спеціалізацій. Насамперед з огляду на тривалий карантинний період, в якому їм довелося вчитися дистанційно, у коледжі не могли робити контрольні зрізи, які би не допускали до складання іспиту. З таких же спонукань проводили для студентів додаткові заняття та консультації, особливо інтенсивні (три в суботу і три в неділю з різних дисциплін) в останні перед іспитом вихідні. Таке доброзичливе ставлення до випускників допомагає зняти хвилювання, мобілізує, налаштовує на вдумливе виконання тестових завдань. До слова, тести для всіх студентів однієї спеціалізації – і в першу зміну, і у другу – були однаковими, хоча їхній порядок різний. І це правильний підхід, без поділу на легші і складніші варіанти.
      Називаючи позитивні організаційні моменти ліцензійного іспиту Крок.М., директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк має своє бачення, що варто було б змінити, вдосконалити. Насамперед у порядку, термінах проведення Кроку.М. та можливості перескладання у випадку низьких результатів.
      Перша пропозиція. Усім відомо, що без сертифікату ліцензійного іспиту не можна отримати диплом про закінчення коледжу. Чи правильно це? Чи не покладає це відповідальність за якість Освіти (від слова «світло») на коледж, а не на самого студента? Володимир Васильович вважає, що складання ліцензійного іспиту варто б проводити не під час навчання у коледжі, не під час переддипломної практики (є загроза перетворити цю практику на «натаскування» до Кроку), а після отримання диплому. «Є диплом, є відповідний папірець, але він ще не означає, що освіта завершена. З цим дипломом студент повинен іти здавати Крок.М. у регіональні центри тестування, як ЗНО. Іншими словами, нострифікувати свій диплом, здавши Крок.М. Без цього він не має права працювати», – каже директор ІФМФК.
     Другий момент. Якщо це державна справа, то проведення ліцензійного іспиту слід закласти в бюджет Центру тестування, як ЗНО і проводити за таким же принципом.
     І третє. Чи виправдана можливість перездати Крок.М. аж через рік? Чому не через місяць, не через три? (пам’ятаєте шкільну і вузівську систему перездачі до вересня?). Адже через рік студент фактично забуде практичні навички, забуде й інші предмети, які не входять у Крок.М.
     «Диплом про закінчення навчання, потім Крок.М. як ностифікація диплому, без чого випускник не може приступити до роботи, – тоді буде завершений логічний процес підготовки фахівця», – директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк підсумовує свої міркування щодо вдосконалення такої атестації майбутніх фахівців.
     Результати ліцензійного іспиту Крок.М студентів спеціалізацій «Сестринська справа» і «Лікувальна справа» будуть відомі орієнтовно через два тижні. В попередні роки вони традиційно були вищими за загальноукраїнські показники. Сподіваємось, так буде і тепер.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165