Новини

Для студентів-бюджетників розпочалося укладання угод на навчання

     24 липня на інформаційному стенді приймальної комісії та на веб-сайті Івано-Франківського медичного фахового коледжу були оприлюднені рейтингові списки абітурієнтів на основі базової загальної середньої освіти (після 9-го класу). А з 25 липня розпочалося зарахування на навчання в ІФМФК за регіональним замовленням, яке триватиме протягом двох днів.
     Можна сказати, що це вже не вступний марафон, а «вручення нагород на фініші». Позаду вступні випробування, очікування своїх результатів, співставлення з іншими, прораховування шансів проходження на бюджетне навчання. Для тих, хто тести з української мови і біології написав на високі оцінки, такі шанси були значно вищими. І уже у день складання іспиту, коли на сайті коледжу були виставлені результати екзаменів, з оцінками 11-12 балів могли вважати себе студентами.
     Саме вони першими прийшли у коледж у неділю зранку для укладання договорів на навчання за регіональним замовленням. Щоб не було великого скупчення людей, вирішили сформувати чотири групи абітурієнтів у неділю, 25 липня, і три в понеділок, 26 липня. Групи формувалися власне за порядковим номером у рейтингу: від найбільших балів до нижчих.
     Хоча, зрозуміло, бувають різні ситуації, хтось може не встигнути приїхати на той день чи на ту годину, що за графіком. Тому графік орієнтовний і саме тому вирішили укладати договори на навчання за регіональним замовленням у один вихідний і один робочий день – кому як зручніше.
    Сам цей процес вирішили у коледжі зробити особливим. Відбувається він в актовій залі, де вступники складали екзамени. Але на цей раз разом з ними в аудиторію можуть зайти і батьки. Вони навіть тягнуть талончики і сідають на ті місця, які випали за жеребкуванням (мовляв, відчуйте, як це було). А згодом з зали виходять тим же маршрутом, якого дотримувалися діти під час екзаменів.
    Отак разом батьки і діти можуть побачити і згадати миті іспитів, знову відчути хвилювання, зрештою, усвідомити урочистість моменту: став студентом чи студенткою, наполеглива праця завершилася успіхом, зроблено перший крок до оволодіння майбутнім фахом.
     Але розхолоджуватися і вважати, що основного досягнуто, не варто. Якраз основна праця (пам’ятаєте у фойє коледжу слова Мати Терези «Наша праця є нашою молитвою»?) – навчання розпочнеться з 1 вересня. І важливо вчитися наполегливо та сумлінно. Адже усі студенти, підписуючи договір на навчання за регіональним замовленням, беруть на себе зобов’язання добре вчитися. І одразу вони поінформовані, що якщо протягом трьох-чотирьох семестрів (половина дистанції) будуть вчитися нижче семи балів, то вони самі ж «ініціюватимуть переведення себе» на контрактну форму навчання, а на своє місце проситимуть перевести студента-контрактника, що вчиться на 9 і вище.
    Як жартує директор ІФМФК, колишній випускник Володимир Васильович Стасюк, «вони відчувають докори сумління та ініціюють такий обмін». Та уже серйозно додає, що таким чином у коледжі стимулюють студентів вчитися добре. Причому не лише бюджетників, а й контрактників, у яких – при успішному навчанні – з’являється шанс перейти на навчання за регіональним замовленням.
     Кожний студент отримує також листок з привітанням: «Вітаємо з зарахуванням. Сподіваємося на успішне навчання. Ви зможете примножити славу і авторитет навчального закладу, як це намагалися робити ваші попередники». До слова, ті, хто цьогоріч став студентом, закінчить Івано-Франківський медичний фаховий коледж у рік його 85-ліття.
     При укладенні договорів вступники приносять оригінали документів. У коледжі називають неправильною практику «прив’язати до себе», коли деякі заклади освіти позабирали у абітурієнтів оригінали і їм тепер доводиться звертатися туди за своїми документами, що спричиняє додаткові незручності. За законом не рекомендується при вступі одразу забирати оригінали документів.
     За перший день із 185 абітурієнтів прийшло майже 120, як і було передбачено планом. Зрозуміло, очікувано (з об’єктивних причин) були «відхилення» у графіку: частина завтравшніх вступників прийшли сьогодні, а хто не зміг сьогодні – прийде завтра.
     26 липня продовжиться укладання договорів на регіональне навчання, а також розпочнеться зарахування на навчання за контрактній основі.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165