Новини

Про досвід ефективного управління освітнім процесом – на конференції-навчанні

     Директор Івано-Франківського медичного фахового коледжу Володимир Васильович Стасюк в якості лектора взяв участь у підвищенні кваліфікації заступників директорів з навчальної роботи «Ефективне управління освітнім процесом», яку організував Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти. Він поділився досвідом роботи ІФМФК.
      Як зазначено на сайті Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти, основна мета такого підвищення кваліфікації заступників директорів з навчальної роботи – ознайомлення слухачів із сучасними вимогами до змісту та форм підготовки фахівців та методами ефективного управління освітнім процесом у технікумах і коледжах. Конференція-навчання проходила 9-10 листопада дистанційно, на платформі Zoom. Як і в минулому році, це було спричинено пандемією коронавірусу та карантинними обмеженнями.
      Вже вдруге директору ІФМФК Володимиру Васильовичу Стасюку було запропоновано виступити одним з лекторів. І це свідчить про авторитет прикарпатського медичного закладу фахової передвищої освіти та її керівника. А презентація на тему «Забезпечення якості освітньої діяльності через ефективне управління закладом. Фрагменти з коледжного досвіду» це підтвердила.
     Водночас це практичний досвід керівника, який понад 25 років очолює Івано-Франківський медичний фаховий коледж (правонаступника Івано-Франківського базового медичного коледжу), який сам Володимир Васильович закінчував (тоді ще медичне училище) і вважає це позитивним фактором.
      Сьогодні в ІФМФК навчається 1064 студентів, 486 з них – за контрактом. Вперше в цьому році регіональне замовлення перевищило контрактну форму.
      Першою умовою, аби привабити студентів обрати саме цей заклад, Володимир Васильович Стасюк назвав модернізацію матеріально-технічної бази, і не лише навчальної. Не одного заступника директора коледжу чи технікуму зацікавив досвід ІФМФК, як без жодної копійки бюджетних коштів 10 років тому побудовано спортивний комплекс і 5 років тому – гуртожиток. Численні світлини доповнювали презентацію, і за реакцією декого з слухачів на моніторі можна було побачити їхнє здивування і щире захоплення.
      Лише в цьому році кілька нових штрихів щодо зміцнення матеріально-технічної бази: в студентській їдальні встановлена система очищення води, на кожному поверсі є кулери з питною водою, ще й з екологічним посудом, а в спортзалі встановлено відоеспостереження. Як розповів Володимир Васильович, в будь-який момент можна побачити, як студенти займаються на фізкультурі і чи не сидять, та пожартував: «Якщо студент сидить на занятті, то його треба брати попід руки і вести у медпункт». Бо майбутні медичні працівники повинні дотримуватися здорового способу життя і багато рухатися. З огляду на це в гуртожитку можуть проживати лише студенти без шкідливих звичок, а ліфт включають тільки в понеділок і п’ятницю, «коли на дев’ятий поверх треба підняти валізи».
      Наступним важливим моментом, за словами доповідача, є якісна освіта та моніторинг її якості. Особливо цікавим є досвід освоєння практичних навиків в умовах дистанційного навчання, коли звичні бази практики в лікувальних закладах для студентів закриті. Тож використовують тренажерні кабінети, оснащені сучасними апаратами, в медпункті студенти мають змогу відпрацьовувати навички один на одному. Для першокусників проводяться заняття з невідкладної медичної допомоги, «щоб вони відчули подих медицини». А перед одержанням диплома студенти здають додаткові чотири основні навички: зробити і записати ЕКГ, провести забір крові з вени, заповнити систему для внутрішньовенного крапельного введення ліків і серцево-легенева реанімація на тренажерах.
      Для дистанційного навчання розроблені аудіо- і відеопрезентації, відеофільми практичних навичок. Їх можна знайти на сайті ІФМФК.
     А для моніторингу якості освіти використовується анонімне анкетування студентів, «скринька довіри». Перед випускними екзаменами проводиться останнє голосування, коли студенти анонімно виставляють оцінки кожній дисципліні і кожному викладачу.
      Володимир Васильович Стасюк особливо наголосив, що всі проблеми можна вирішувати, якщо є «чарівний трикутник»: студенти – викладачі – батьки. «Батьки – рівноправні учасники освітнього процесу», – зазначив директор і розповів про години спілкування з батьками, які є традиційними. Батьків стосується і такий цікавий досвід ІФМФК, коли студенти-«контрактники» при високих результатах навчання мають шанс через два роки перейти на місця «регіональників», які вчитимуться погано.
      А про високий рівень викладання і навчання у коледжі свідчать результати ДПА у вигляді ЗНО та ліцензійного іспиту Крок.М. З останнього, приміром, традиційно результати на 5-15 відсотків вищі за національні.
      До слова, те, що в цьому році прийнято рішення МОЗ про можливість використання результатів Кроку.М. при вступі у медичні виші, можна вважати і заслугою ІФМФК. Адже подавали про це петицію уряду, одну з п’яти, що стосуються освітнього процесу. А до цього добивалися упродовж десяти років, щоб студенти медичних коледжів вчилися у медичних вишах за скороченими термінами.
      Володимир Васильович Стасюк розповів також про перемоги студентів ІФМФК на різноманітних конкурсах і змаганнях, про можливості їхньої практики за кордоном, про перспективи працевлаштування. І наголосив: «Будьте досконалими – життєвий принцип і для викладачів, і для студентів».
      Учасники конференції схвально сприйняли виступ директора ІФМФК Володимира Васильовича Стасюка. У чаті вони писали: «Дуже цікаво», «Корисно не лише медикам», «Ваша праця заслуговує великої поваги». Такий практичний досвід варто використовувати й іншим.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165