Новини

Екскурсія в «Дем’янів лаз»

     Знати і памятати нашу історію. Студенти другого курсу спеціалізації Сестринська справа КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) відвідали меморіальний комплекс «Демянів лаз», який є філіаломобласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери. Така екскурсія відбулася на вшанування памяті закатованих жертв сталінських репресій.
     34 роки тому з ініціативи товариства «Меморіал» неподалік Івано-Франківська, в урочищі Дем’янів лаз, почалися розкопки поховань жертв комуністичного режиму. Тривали вони 40 днів. У трьох могилах знайшли останки понад пів тисячі людей, розстріляних і закатованих енкаведистами в червні 1941 року під час відступу червоної армії з тодішнього Станіслава.
     Сьогодні на цьому місці розкопок – меморіальний комплекс «Дем’янів лаз», відкритий у 1998 році. Тут перепоховані загиблі. В центральній частині комплексу височіє, як своєрідний пам'ятник закатованим жертвам, каплиця-дзвіниця. У її підвальному приміщенні у жовтні 2009 року було урочисто відкрито музей жертв комуністичних репресій.
     Про історію пошуку та розкопок поховань в урочищі Дем’янів лаз, про перепоховання останків закатованих енкаведистами людей, про репресії комуністичного режиму на Прикарпатті в 1939-1941 роках дізналися більше студенти групи ІІ-4, які прийшли сюди разом з класним керівником Юрієм Васильовичем Карабіним.
     Знайомлячись з експозицією музею, вклонившись могилам загиблих, вони не могли не проводити паралелі з сьогоднішнім днем, коли московський тоталітарний режим здійснив повномасштабне вторгнення в Україну. Окуповані території, катування і розстріли людей, примусові депортації, ракетні удари по містах і селах – це злочини нащадків тих енкаведистів, які знищили так багато людей за часи сталінського і путінського терору. Це зло світ повинен зупинити!
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165