Новини

Вперше засідання методоб’єднання методистів закладів фахової передвищої освіти Прикарпаття відбулося онлайн

      У зв’язку з пандемію коронавірусу перше засідання обласного методичного об’єднання методистів закладів фахової передвищої освіти довелося провести в онлайн-форматі на платформі Zoom. Проходило воно на базі Івано-Франківського медичного фахового коледжу (Івано-Франківського базового медичного коледжу), адже головою цього методоб’єднання 8 жовтня ц. р. обрана методистка ІФМФК Ірина Іванівна Гафійчук. У засіданні також взяли участь заступниця директора з навчально-методичної роботи Олександра Денисівна Воєвода, заступниця директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук, методистка коледжу Наталія Андріївна Римар. Учасники засідання обговорювали проблеми дистанційного навчання і підвищення кваліфікації.
     Традиційно перше засідання розпочалося з розгляду організаційних питань: план роботи методоб’єднання, визначення питань, які виноситимуться на обговорення. Тематика ж першого зібрання знову ж таки була зумовлена ковід-ситуацією: онлайн вебінар-дискусія «Дистанційне навчання – виклик освіти та перевірка її на сучасність». З доповіддю виступила Ірина Гафійчук.
     Та попередньо був підготовлений опитувальник для колег-методистів: як у їхніх закладах освіти проводиться дистанційне навчання – своєрідний обмін досвідом. Серед запитань: в якому режимі здійснюється дистанційне навчання (синхронне, асинхронне), які використовуються дистанційні технології, як оцінюють рівень опанування студентами матеріалу в умовах дистанційної роботи, які переваги і які недоліки такої форми навчання, як здійснюється методичний супровід такого навчання та інші. Результати опитування були узагальнені і доведені до відома учасників засідання методоб’єднання у вигляді діаграм, без назв закладів освіти. Така певна анонімність сприяла відвертим відповідям. І більшість висловили думку, що дистанційне навчання є психологічно важчим як для викладачів, так і для студентів, та й ніщо не може замінити живого спілкування.
     Опитування передбачало також подання пропозицій щодо дистанційного навчання, насамперед які стосуються методистів, зокрема, щодо підвищення кваліфікації викладачів згідно з цифровими технологіями, проведення різних онлайн-майстер-класів, онлайн-вебінарів.
     Цікавим є досвід дистанційного навчання в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі, про який Ірина Іванівна розповіла детальніше. Це і проведення занять онлайн, але за чітким розкладом у березні-травні, і екзаменаційна сесія, і захист практики, і державні екзамени – незвично, але вимушено. В цьому ж ряду – батьківські збори і навіть випускний в режимі онлайн. Перші місяці роботи в умовах карантину дали можливість зробити певні висновки і вдосконалити освітній процес уже в цьому навчальному році. Йдеться не лише про заняття. Представники ІФМФК дистанційно взяли участь в онлайн-семінарі «Соціально-педагогічні засади формування громадянської відповідальності студентів», який відбувся в Науково-методичному центрі вищої та фахової передвищої освіти, в ХІ науково-практичній конференції з міжнародною участю «Вища освіта та практика в медсестринстві», яка відбулася в Житомирському медичному інституті. Посвята у першокурсники для одинадцятикласників теж припала на карантин і була дистанційною. І  навіть конкурс поезії у коледжі провели в онлайн-форматі. А на грудень, до Дня заснування ІФМФК, запланували проведення конференції «Творчість, креативність, неординарність у роботі викладачів Івано-Франківського медичного фахового коледжу», до якої викладачі готують відеопрезентації тривалістю 10-15хвилин.
     Завершуючи свій виступ, голова методоб’єднання методистів закладів фахової передвищої освіти Ірина Гафійчук зазначила: «Карантин та дистанційне навчання – це своєрідний виклик освіті, перевірка її на сучасність. Ми побачили багато моментів, які треба вдосконалювати. І в цьому є свої плюси й додаткові вектори розвитку сучасної освіти! Але ми віримо, що ситуація покращиться і ми зможемо повернутись до очного (або хоча б змішаного) навчання із дотриманням усіх протиепідемічних заходів».
     Під час засідання методоб’єднання методистів також відбувся обмін досвідом про підвищення кваліфікації у закладах фахової передвищої освіти згідно з постановою Кабінету Міністрів від 21.08.2019 № 800. Адже завершується календарний рік, тож обговорювали, як викладачі проходили курси протягом року, скільки годин набрали, як розглядаються ці питання на педагогічних радах, як затверджуються сертифікати.
     Наступне засідання обласного методичного об’єднання методистів закладів фахової передвищої освіти відбудеться у березні. Це буде семінар-практикум «Професіоналізм, інновації, творчість – основа розвитку потенціалу педагога», вебінар на тему «Партнерська взаємодія учасників освітнього процесу: співпрацюючи, допомагаємо», обмін досвідом з організації атестації педагогічних працівників. Планується проведення засідання саме на базі Івано-Франківського медичного фахового коледжу і, як сподіваються, в очній формі, а не онлайн.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165