Новини

У третьокурсників розпочався захист виробничої практики

     З 21 квітня в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі розпочався захист виробничої практики на ІІІ курсі спеціалізації «Сестринська справа». Першими диференційований залік здавали студенти групи ІІІ-2. Попри побоювання, наскільки в умовах дистанційного навчання вдалося опанувати практичні навики, студенти показують хороший рівень вмінь.
     Для третьокурсників пандемія COVID-19, яка триває вже більше року, карантин, дистанційне навчання, коли значно менша частка припадає на очне навчання, стали особливим викликом в опануванні практичних навиків. Заклади охорони здоров’я, де традиційно проходить практика студентів ІФМФК, наразі не можуть відкрити свої бази через коронавірус, виробнича практика і під час осіннього семестру, і тепер під час весняного проходила здебільшого в онлайн-форматі – і можна здогадатися, наскільки складно було в домашніх умовах, самостійно відпрацьовувати практичні навики. Але без цього не може бути якісної освіти молодшого медичного бакалавра.
    З 5 квітня по 16 квітня п'ять груп спеціалізації «Сестринська справа» протягом двох тижнів проходили виробничу практику. Як і прогнозувалося, початок її вимушено був дистанційним, а після переходу Прикарпаття у «жовту зону» була можливість перейти до змішаного навчання.
    До дистанційного навчання довелося пристосовуватися. У вайбері була створена спеціальна група «Сестринська практика ІІІ курс», до неї були під’єднані старости груп 2, 3, 4, 6, 8, плюс викладачі-методичні керівники медсестринства у внутрішній медицині і медсестринства в хірургії. Під час виробничої практики студенти розв’язували ситуаційні задачі з цих двох напрямків. Вони повинні були поставити медсестринський діагноз, визначити проблеми пацієнта, скласти план догляду, надати долікарську допомогу.
    А ще практика передбачає відпрацювання практичних навичок. В терапії – це ін’єкції, зондові маніпуляції, найпростіші фізіопроцедури, в хірургії – це накладання джгута, пов’язок на голову чи кінцівки, хірургічна обробка рук. Кожен студент заповнював щоденник виробничої практики, куди вносив всі результати своєї роботи. Плюс самостійна позааудиторна робота: створення відеороликів відпрацювання практичних навиків, презентації, санбюлетені, різні проєкти. Словом, використовувалися різні можливості освоїти якомога більше матеріалу. Результати цієї роботи аналізували разом з викладачами, а напередодні захисту практики вони скинуті заступнику директора з навчально-виробничої роботи Ярославу Олександровичу Гарку. А всі відпрацьовані навики відмічалися в електронному варіанті цифрового звіту, який у роздрукованому варіанті подається на захист практики. Адже протягом п’яти років цей звіт зберігатиметься у коледжі.
    З цими документами – щоденником виробничої практики, цифровим звітом та звітом про самостійну позааудиторну роботу студенти групи ІІІ-2 першими прийшли на захист практики. За тією ж методикою, що і під час дистанційного навчання, але тепер у тренажерному кабінеті вони здавали диференційований залік з медсестринства у внутрішній медицині і в хірургії.
    За словами Ярослава Олександровича Гарка, загалом і він як керівник практики, і викладачі задоволені захистом практики у сестринській групі. Були побоювання, що дистанційне навчання позначиться на результатах, але студенти добросовісно поставилися і до навчальної практики, і до виробничої практики.
     В умовах коронавірусу навчальну і виробничу практику доводиться проводити паралельно. І в окремий день – диференційований залік з виробничої практики. В інших групах третього курсу спеціалізації «Сестринська справа» захист практики відбудеться на цьому та наступному тижні.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165