Новини

Онлайн-презентація книжки «Праця як молитва. 30 постатей випускників ІФМФК»

 

     У Всесвітній день медичної сестри, 12 травня, в ІФМФК відбулася онлайн-презентація книжки «Праця як молитва. 30 постатей випускників Івано-Франківського медичного фахового коледжу», присвячена 30-річчю незалежності України.
      Хотілось би зібрати всіх, про кого вміщені розповіді у цій книжці, у залі коледжу. Бо для всіх них ці стіни рідні, навіть якщо вчилися колись у старому приміщенні медичного училища. А отже, рідний дух, традиції, спогади, гарна наука від Вчителів у рідній Alma mater. Та через пандемію коронавірусу від такої зустрічі довелося відмовитися, презентацію провели онлайн на платформі Zoom.
     І розмова вийшла за рамки однієї книжки та доль більш як тридцяти випускників різних років та з різних міст і сіл Прикарпаття. Адже у день професійного свята медичних сестер говорили і про важливість праці медичних сестер, фельдшерів, акушерок, і про визнання цієї праці. І закономірно кожний виступ розпочинався словами вітань.
     Перші вітання були від директора ІФМФК Володимира Васильовича Стасюка, який взяв на себе функцію модератора відеоконференції. Саме йому, колишньому випускнику Івано-Франківського медичного училища (до речі, випуск 1971 року – пів століття тому!), належала ідея такого проєкту: через розповіді випускників показати важливість праці медичних фахівців середньої ланки охорони здоров’я і роль навчального закладу у їхньому формуванні як особистостей. Бо про них не часто пишуть чи знімають відеосюжети, а без них лікувальні заклади не змогли б функціонувати. Не ставили собі за мету писати про найкращих, бо праця кожного є важливою і потрібною. Вони звичайні і водночас неповторні у своїх долях.
     Робота над книжкою тривала з липня минулого року. Володимир Васильович назвав її дослідницькою, бо іноді потрібно було щось уточнювати. Якщо минуло 40-50 років з часу закінчення училища, то щось могло призабутися, а щось і переплутатися.
     А авторка текстів заслужена журналістка України Галина Добош назвала цю роботу колективною і подякувала тим, хто допоміг знайти для книжки героїв: викладачам-ветеранам, керівникам медсестринських асоціацій, головним медсестрам районів, головам первинних профспілкових організацій. Окрема подяка – викладачу основ медичної інформатики Івану Зіновійовичу Земану. Він розміщував на сайті Івано-Франківського медичного фахового коледжу розповіді, численні фотографії у спеціальній рубриці «30 постатей випускників...». А згодом взяв на себе комп’ютерну верстку і дизайн книжки, яка побачила світ в івано-франківському видавництві «Нова зоря».
     Галина Костянтинівна Добош розповіла про підготовку розповідей (теж ускладнену коронавірусом, коли з випускниками довелося розмовляти телефоном) і про свої враження від спілкування з ними. Герої цих розповідей різні за віком, за характером, за захопленнями. Але їх об’єднує навчальний заклад, де здобули освіту, і сумлінність у роботі. Їхня праця, перефразовуючи вислів Св. Терези з Калькутти, є молитвою. І саме цей вислів «Наша праця є нашою молитвою» можна прочитати одразу при вході в коледж – як девіз навчального закладу. Тож назва книжки не випадкова. Тим більше, що видання присвячене 30-річчю незалежності України, розбудовувати яку повинні ми усі, кожен з нас.
     За словами обласного експерта з медсестринства, співзасновниці громадської організації «Асоціація сімейних медичних сестер» Наталії Степанівни Ружило, розповідь про яку відкриває книжку, таке видання стало своєрідним підсумком відзначення Року медсестринства на Прикарпатті. Адже їхню працю не завжди помічають, навіть на сайті МОЗ при подачі матеріалів щодо коронавірусу жодним словом не згадано про медсестер. А вони, поряд з лікарями, працюють на передньому фронті боротьби з COVID-19, у складних, особливо на початках пандемії, умовах. Тому таке видання для медичних сестер є дуже важливе – що про них написали, що визнали їхню працю, що це зможуть побачити їхні діти, внуки, друзі. «Це велично і дарує позитивні емоції», – сказала головна медсестра області.
     Про це ж говорила і медсестра з Косова Марія Юріївна Порох, розповідь про яку вміщена у книжці. Як жартома зазначив модератор, вона першою серед найвіддаленіших від Івано-Франківська районів зареєструвалася на онлайн-презентацію. «Спогади про наш заклад дуже дорогі: саме тут здобули ми знання зі своєї професії, тут нас навчили гуманно ставитися до людей, цінувати їхнє здоров’я. А прикладом для нас були наші викладачі», – зазначила випускниця 1974 року і подякувала від імені усіх, про кого йдеться у книжці, за випуск такого видання.
     Схвально оцінила книжку «Праця як молитва» голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Наталія Василівна Бирчак, назвавши її героїв «творцями 30-річної історії нашої держави». Розповіла також про обласний конкурс есе «Мій рік боротьби з COVID-19» серед медичних сестер і медичних братів. До цього проєкту долучений і коледж, адже роботи опубліковані на сайті ІФМФК. До речі, на конкурс надійшло 29 есе, з них 19 – від колишніх випускників Івано-Франківського медичного училища (коледжу). Галузева профспілка підтримує починання, спрямовані на пошанування, популяризацію праці медичних працівників, підняття іміджу медичного фаху. Один примірник книжки «Праця як молитва» буде передано у Київ, в ЦК профспілки працівників охорони здоров’я, бо навряд чи в інших областях є подібні видання.
     Ще до презентації більшість з випускників, про кого вміщені нариси у цьому виданні, отримали по два примірники книжки, а також блокнот, ручку, календарики та іменний пакет, все з емблемою коледжу – такий от подарунок до Всесвітнього дня медичної сестри. Напередодні такого свята книжки передані голові обласної держадміністрації, голові обласної ради, міському голові Івано-Франківська, керівникам департаментів охорони здоров’я та освіти, науки і молодіжної політики, начальнику міського управління охорони здоров’я та іншим представникам органів влади з присвятою, де серед тексту є такі слова: «На згадку про Всесвітній день медичної сестри. 12 травня 2021 року» (уже саме по собі нагадування, що є таке професійне свято і такі фахівці).
     Є книжки і в читальному залі бібліотеки коледжу – їх можна буде використовувати для позааудиторної виховної роботи, зокрема під час годин спілкування зі студентами.
     Чи вдалим вийшов перший такий проєкт – судити читачам. А вже є задуми наступних розповідей випускників, спогадів про роки навчання в медичному училищі (коледжі) і про викладачів, присвячених 85-річчю ІФМФК. За словами Володимира Васильовича Стасюка, якщо на те буде Божа воля, плануємо стартувати з новим проєктом уже в цьому році. Чекаємо спогадів від випускників незалежно, чи працюють вони медсестрами, акушерками, фельдшерами, чи стали лікарями, організаторами охорони здоров’я, науковцями. Головне, щоб розповіді були цікавими і корисними для нинішніх студентів («щоб розуміли, що їм треба тут вчити») і для нинішніх викладачів («щоб розуміли, що вони суттєво впливають на долі нинішніх вихованців і вчили так, щоб надовго залишалися в їхніх спогадах»). Ці матеріали публікуватимемо на сайті коледжу, а кращі з них увійдуть до наступної книжки під робочою назвою «85 розповідей випускників до 85-річчя ІФМФК».
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165