Новини

Випускні екзамени у фельдшерів

     З 24 червня розпочалися державні комплексні кваліфікаційні екзамени у студентів IV курсу спеціалізації «Лікувальна справа» Івано-Франківського медичного фахового коледжу.
     Державну екзаменаційну комісію на випускному курсі спеціалізації «Лікувальна справа» очолює генеральний директор КНП ««Івано-Франківський обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Мирон Матейко. Він, як керівник служби швидкої допомоги усієї області, може вимогливо (але справедливо) оцінити знання і вміння тих, хто завтра прийде на роботу в «екстренку». А ця робота, як відомо, потребує логічного мислення, оперативності, вміння діяти в надзвичайних ситуаціях, не розгубитися при складних випадках. І, звичайно, потребує добрих знань і практичних вмінь.
     За словами директора Івано-Франківського медичного фахового коледжу Володимира Васильовича Стасюка, який є заступником голови державної екзаменаційної комісії, такі знання і вміння студенти демонстрували під час комплексних кваліфікаційних іспитів. Цікава деталь: і голова ДЕК, і заступник свого часу закінчували Івано-Франківське медичне училище.
     Для майбутніх фельдшерів екзамен складався з п’яти складових – медсестринство в терапії, в хірургії, в педіатрії, в акушерстві і в гінекології. Екзаменаційні задачі передбачали виставлення медсестринського діагнозу, складання плану лікування і плану обстеження, надання невідкладної допомоги, виконання медсестринських маніпуляцій – від ін’єкцій до перев’язок, від хірургічної обробки рук до найпростіших фізіопроцедур.
     Для цих випускників особливо важливими є питання з надання невідкладної допомоги, адже через місяць це буде їхня безпосередня робота. Не менш важливе і попереднє складання в процесі підготовки до захисту переддипломної практики чотирьох додаткових обов’язкових навиків, серед яких – серцево-легенева реанімація.
     Члени ДЕК – у групі IV-1 це Лілія Дмитрівна Долінська, Володимир Миколайович Яцків, Орися Софронівна Чопик, Альона Миколаївна Валовіна і Мар’яна Дмитрівна Ільків, у групі IV-5 – Ірина Василівна Вібла, Василь Миколайович Василюк, Ольга Миколаївна Конькова, Людмила Володимирівна Григорьєва і Наталія Василівна Павлюк – відзначають хороший рівень підготовки випускників спеціалізації «Лікувальна справа».
     Це підтвердили і результати ліцензійних інтегрованих іспитів Крок.М., які надійшли напередодні випускних екзаменів. Середній бал у фельдшерів 93,2 – вищий, як у медсестер. Жодної незадовільної оцінки, тоді як в інших закладах медичної фахової передвищої освіти з меншою кількістю тих, хто складав Крок.М., таких «невдач» і «провалів» (тобто двійок) по 5-7.
     ІФМФК знову (вже традиційно) показав результати Кроку.М. вищі за національні показники. Якщо національний показник зі спеціалізації «Лікувальна справа» 82,9, то результати фельдшерів нашого коледжу суттєво вищі – 93,2. Різниця більш як на  10 балів.
     До слова, результати Кроку.М. зі спеціалізації «Сестринська справа» теж вагомі. При національному показнику 77,6 медсестри ІМФМК показали 90,8. Ще більша різниця (на 13,2) від середніх по Україні результатів.
     Підсумкова оцінка за державні іспити виводиться з оцінок за комплексний кваліфікаційний екзамен та результатів ліцензійних інтегрованих іспитів Крок.М.
Пресцентр коледжу.

 

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165