Новини

На першому курсі відбулися батьківські збори

     З 22 по 24 листопада відбулися батьківські збори на першому курсі Івано-Франківського медичного фахового коледжу. Першими на зустріч з представниками адміністрації, керівниками груп запросили батьків, діти яких навчаються на спеціалізації «Сестринська справа»: три групи у понеділок і три групи у вівторок, у середу – спеціалізації «Лікувальна справа». У зв’язку з ситуацією в області з СOVID-19 та карантинні обмеження збори проходили дистанційно, на платформі Zoom.
     Власне перше, на що звернула увагу заступниця директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук, розпочинаючи збори, – захворюваність на COVID-19. На Прикарпатті «червона зона», карантин, в ІФМФК дистанційне навчання. Для освітнього процесу це не надто легко і корисно. Але, як мовиться, нема на те ради, та вихід треба шукати. У коледжі при очному навчанні є більші можливості контролювати студентів, а при дистанційному потрібна більша допомога батьків. Тому такі спільні збори є важливими.
     Насамперед було наголошено на необхідності повідомляти керівникам груп про кожний випадок хвороби дітей. А батьків застережено: в перший же день хвороби звертатися до сімейного лікаря, не зволікаючи з лікуванням. Таке інформування буде важливим і при поверненні до очного навчання. По-перше, хвора дитина повинна лікуватися, а не йти хворою у коледж, провокуючи ускладнення для свого здоров’я та можливість інфікування однокурсників. По-друге, потрібно повідомляти і про ковід у родині, щоб згодом вся група не йшла на самоізоляцію.
     Говорили на зборах і про карантинні щоденники, які повинні вести першокурсники. Це робочі зошити з певних предметів, за якими буде видно роботу кожного студента у час дистанційного навчання. Чи ведуть їх студенти, чи дійсно вони займаються, а не просто сидять перед екранами гаджетів – це можуть проконтролювати батьки. Більше того, могли б іноді послухати чи подивитися, як дистанційно вчаться їхні діти. А адміністрація коледжу має можливість зайти на будь-яке заняття і оцінити працю і викладача, і студентів.
     Проводилось також анонімне анкетування першокурсників, які змогли висловити свої зауваження щодо навчання і викладачів. І вони враховуються. У всіх групах ще до карантину встигли провести години спілкування з директором, під час яких директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк, колишній студент цього ж навчального закладу, поспілкувався з першокурсниками, поділився власним досвідом, як справлятися з труднощами і проблемами, розповів про перспективи навчання і майбутньої праці, підбадьорив студентів. Є також «скриньки довіри», куди анонімно можна писати безпосередньо директорові. Дві з них у приміщенні коледжу, одна – на електронній пошті, адресу якої під час зборів батьки могли переписати з екрану комп’ютера і, відповідно, теж при потребі можуть звертатися до керівника коледжу.
      Про організацію і завершення осіннього семестру батьків поінформувала заступниця директора з навчально-методичної роботи Олександра Денисівна Воєвода. Бо багатьох цікавило, коли студенти вийдуть на очне навчання, доки вчитимуться перед канікулами. Так от, офіційно осінній семестр триватиме до 28 грудня. Для зручності на адмінраді вирішили 28, 29 і 30 грудня зробити начитку лекцій, тоді весняний семестр розпочнеться не 20 січня, а з 24 січня, уже після завершення циклу зимових свят.
      А щодо очного навчання, то з 29 листопада коледж повертається до змішаної форми освітнього процесу. Звісно, не всі одразу і одночасно. Планується, що першими на очне навчання (з 29 листопада по 3 грудня) вийдуть студенти четвертого і другого курсу, оскільки у четвертокурсників попереду випускні екзамени, а у другокурсників – ДПА у формі ЗОН. З 6 грудня на очне навчання прийдуть першокурсники і третьокурсники. Гуртожиток працюватиме за готельним типом. Про потребу місць повідомляти керівникам груп. Оплата здійснюватиметься за фактично прожиті дні.
      Першокурсники, наголосила Олександра Денисівна, вчитимуться лише у першу зміну, в основному по три пари, щоб завершувати навчання у світловий день. При цьому вона зазначила, що у коледжі створені необхідні санітарно-епідемічні умови (бактерицидні рециркулятори, санітайзери), але попросила батьків, аби пильнували, чи змінюють їхні діти маски, чи вчасно їх перуть. І теж попросила дітей з температурою не пускати на навчання. Бо є можливість індивідуально відпрацювати пропущені з поважних причин заняття, при потребі отримати додаткові консультації.
     Про особливості навчально-виховного процесу у студентів першого курсу детальніше розповіла завідувачка відділення загальноосвітньої підготовки Мирослава Василівна Вацеба. Особливий він насамперед тому, що це адаптаційний період для студентів, які перейшли від шкільної системи освіти до навчання у закладі фахової передвищої освіти. Тут не може бути невідпрацьованих пропусків, тут неможливе продовження навчання у наступному семестрі, якщо будуть незадовільні оцінки.
     Для декого зі студентів цей адаптаційний період все ще «болісний»: не можуть збагнути, що навіть при дистанційному навчанні необхідно дотримуватися чіткого розкладу занять, не запізнюватися, одягати білі халати, які стимулюють до роботи, включати відеокамери на своїх комп’ютерах, а не просто бути присутнім за темним екраном. І тут не зайвою буде допомога батьків, їхній контроль.
     На важливості співпраці студентів, батьків і викладачів наголошували також Наталія Валеріївна Мальованчук та Олександра Денисівна Воєвода. «У цьому рівносторонньому трикутнику кожний кут є важливим, – зазначила Наталія Валеріївна. – Лише спільними зусиллями можна досягти результату». «Батьки – повноправні, рівноцінні, повноцінні учасники освітнього процесу, – додала Олександра Денисівна. – Але це накладає не лише певні права, а й обов’язки. Слідкуйте, як ваша дитина займається. Мета у всіх трьох сторін одна – щоб дитина отримала достатній багаж знань».
     Корисним для батьків був і виступ практичної психологині коледжу Мар’яни Валентинівни Усенко, яка розповіла про особливості підлітково-юнацького віку. Декому не зайвим було би законспектувати нескладні загалом поради: поважати своїх дітей, не сварити за оцінки, частіше хвалити, підтримувати, просто любити.
     Після спільних зборів з представниками адміністрації коледжу батьки поспілкувалися з керівниками груп.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165