Новини

Символічна посвята в першокурсники

Ця подія – наперекір всьому і всупереч всьому – для тих, хто став студентом Івано-Франківського медичного фахового коледжу, для їхніх батьків, для викладачів особлива: посвята в першокурсники. Цьогоріч вона проходила в умовах воєнного стану, а отже – з мінімумом офіціозу. Відбулися також години спілкування студентів зі своїми керівниками груп, а для батьків – години спілкування з адміністрацією. 

Посвята в першокурсники проходила у неділю, 28 серпня, у свято Успіння Пресвятої Богородиці, що є одним з найбільших богородичних празників. І сьогодні ми молимося до Богородиці за перемогу у війні, за збереження життя тих, хто на фронті наближає цю перемогу, за нашу згуртованість і спільну працю задля перемоги. 

Через військовий стан посвяту в першокурсники довелося проводити у три етапи: 2, 3, 4 групи спеціалізації «Сестринська справа» зранку, потім 1, 5, 10 група спеціалізації «Лікувальна справа», і на завершення – 6, 8 групи спеціалізації «Сестринська справа». Виходили з того, щоб на випадок повітряної тривоги студентів і батьків змогли розмістити в укритті на нульовому поверсі. На щастя, в усіх трьох потоках обійшлося без сирен. Тож змогли провести захід на території коледжу перед входом в навчальний корпус. 

Для цьогорічних першокурсників вступна кампанія була не такою, як в попередні роки – знову ж таки через війну. Вони не складали, як торік-позаторік, два вступні випробування, а мали індивідуальну усну співбесіду з української мови в очному форматі. За її результатами укладені угоди  на навчання для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра за регіональним замовленням на основі базової середньої освіти (9 класів) з 116 студентами на спеціалізацію «Сестринська справа» і 69 на спеціалізацію «Лікувальна справа». Окрім того, ще 53 вступників після дев’ятого класу уклали угоди на контрактне навчання.

Саме для цих 238 студентів та для їхніх батьків сьогоднішні урочистості стали початком навчання в найстарішому на Прикарпатті медичному освітньому закладі, який під час їхнього навчання, у 2024-му, відзначатиме 85-річчя. З міркувань безпеки офіціоз був зведений до мінімуму: Гімн України, одягання білих халатів, символічне вручення залікової книжки і студентського квитка, духовний гімн «Боже великий, єдиний». 

Зі словами вітань до першокурсників звернувся директор ІФМФК, колишній його випускник Володимир Васильович Стасюк. Він від імені адміністрації коледжу, викладачів, старшокурсників привітав «з символічною посвятою у студенти Івано-Франківського медичного фахового коледжу – одного з найавторитетніших закладів освіти в державі, яка започатковує нову сторінку майбутнього цікавого професійного життя. Вже завтра розпочнеться захоплива подорож тривалістю чотири роки у найблагороднішу галузь знань, яка має назву «медицина». Побажавши усім міцного здоров’я, успіхів у житті і навчанні, мирного неба, директор наголосив, що «війна обов’язково закінчиться нашою перемогою над московською ордою. В тому немає ніяких сумнівів. Слава навіки Богу! Слава Україні!». 

Одразу після посвяти в першокурсники студенти мали перші години спілкування з керівниками своїх груп: про особливості освітнього процесу на першому курсі, ознайомлення один з одним. Кожний першокурсник отримав «5 правил від дирекції коледжу», довідку про зарахування в ІФМФК, бейджик, а також печиво у вигляді серденька з надписом «Я люблю Україну».

А для батьків у цей час проходила година спілкування з директором коледжу Володимиром Васильовичем Стасюком, заступницею директора з виховної роботи Наталією Валеріївною Мальованчук та завідувачкою відділення Мирославою Василівною Вацебою. Йшлося про освітній процес і умови навчання в ІФМФК, про співпрацю «чарівного трикутника» – викладачі-батьки-студенти. 

Володимир Васильович акцентував увагу на таких основних моментах: релігійність і праця кожного задля перемоги (для студентів внеском у перемогу є навчання). Директор говорив про те, що медицина – це наука про себе; про дотримання принципу «будьте досконалими як Отець ваш небесний»; що небажання вчитися означає не любити себе і що процес навчання має бути радісним, а не з-під палки. У коледжі прийняте звертання до студентів лише на Ви. Подання інформації на початках буде дозованим. Навчальний заклад оголошено «територією без російської мови». Після другого курсу ті, хто показуватиме низькі показники у навчанні, може бути переведений з регіонального замовлення на контрактне. 

Особливу увагу звернуто на комунікацію між студентами, викладачами і батьками. У коледжі є «скринька довіри», в тому числі і електронна, куди можна звертатися з проблемами чи пропозиціями. Протягом першого тижня навчання у всіх групах першого курсу відбудуться години спілкування з директором. А після 26 вересня керівники груп проведуть на платформі Zoom зустрічі з батьками. У коледжі такі години спілкування є традиційними, і не лише на першому курсі.

Мирослава Василівна Вацеба розповіла про організацію освітнього процесу у коледжі, про отримання книг, про відробки. На час воєнного стану графік роботи ІФМФК такий: два тижні очного, а потім два тижні дистанційного навчання, першого тижня шість робочих днів, включно з суботою, а другого тижня п’ять. З 15 серпня за таким графіком вже почали вчитися в очному режимі студенти другого і четвертого курсів. З завтрашнього дня, 29 серпня, у них розпочнеться дистанційне навчання, а на очне у коледж прийдуть третьокурсники і першокурсники.

Тож завтра розпочнуться пари у тих, хто вступив в Івано-Франківський фаховий медичний коледж після дев’ятого класу. А для одинадцятикласників до 31 серпня триває прийом заяв на контрактну форму навчання на спеціалізації «Сестринська справа», «Лікувальна справа», «Акушерська справа». До навчання вони приступлять 19 вересня.

Одночасно відбулося поселення в гуртожиток. До речі, у вівторок, 30 серпня, відбудеться зустріч мешканців гуртожитку з дирекцією коледжу.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165