Новини

Батьківські збори на випускному курсі

 На четвертому курсі Івано-Франківського медичного фахового коледжу відбулися батьківські збори, які проходили дистанційно на платформі Zoom. Оскільки це випускний курс, особлива увага приділялася освітньому процесу на завершальному етапі навчання, відпрацюванню практичних навичок, підготовці до ліцензійного іспиту Крок.М, співпраці «рівностороннього трикутника» задля спільної мети – підготовки висококваліфікованих медичних працівників.

Вже у січні студенти спеціалізації Акушерська справа завершать навчання в ІФМФК, у студентів спеціалізацій Сестринська справа і Лікувальна справа попереду останній весняний семестр у стінах коледжу. На жаль, вчитися їм довелося у складних умовах – спочатку пандемія COVID-19 з карантинними обмеженнями і дистанційним навчанням, а з лютого цього року – розв’язана росією війна проти України.

Виступаючи перед батьками на зборах, заступниця директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук особливу увагу звернула на особливості освітнього процесу в умовах воєнного стану, на спільну турботу батьків і викладачів про безпеку дітей. В ІФМФК обладнане одне з найкращих в Івано-Франківську укриттів, саме тут відбуваються заняття у випадку повітряної тривоги. Тут студентам безпечніше, ніж забирати їх додому. А от нагадувати дітям про необхідність дотримання комендантської години, світломаскування не зайве.

Як і не зайве контролювати навчання своїх дітей, тримати постійний зв’язок з керівником групи, повідомляти про проблеми зі світлом чи інтернетом. Батьки мають право побувати на заняттях при дистанційному навчанні – своєрідна взаємовідвідуваність, коли можна побачити і почути, як вчать дітей і як вони вчаться. А про свої зауваження чи пропозиції – написати у «скриньку довіри» на сайті коледжу. Бо саме співпраця студентів, викладачів і батьків («чарівний трикутник», в якому всі сторони є рівносторонніми) може забезпечити хороший результат.

Тим більше, це завершальний курс, за кілька місяців студенти стануть випускниками і приступлять до самостійної роботи уже як фахівці. Як наголосила заступниця директора з навчально-методичної роботи Ірина Іванівна Гафійчук, «рік складний, бо доведеться складати ліцензійний іспит Крок.М. І всі зацікавлені – і студенти, і викладачі, і батьки – успішно його скласти».

Вона розповіла про графік освітнього процесу на останньому курсі. Для студентів спеціалізації Акушерська справа навчання уже фактично завершене, попереду у них лише переддипломна практика і Крок.М. – 11 січня. На спеціалізації Лікувальна справа осінній семестр триватиме до 29 листопада, а з 30 листопада до 14 грудня вони складатимуть чотири перевідні екзамени. 15-16 грудня – начитка лекцій плюс консультативні заняття. На спеціалізації Сестринська справа осінній семестр триватиме до 6 грудня, студенти матимуть один екзамен. Батьки змогли побачити, які саме заліки і екзамени складатимуть їхні діти і тепер, і у весняному семестрі, коли проходитимуть переддипломну практику, коли писатимуть Крок.М. Канікули – з 19 грудня до 29 січня.

Підготовка до ліцензійного іспиту Крок.М. – основна тема виступу завідувачки відділення Олесі Василівни Сухоручко. А тим часом найбільше турбують пропуски занять, яких багато саме на випускному курсі. Декому зі студентів, у кого більше 30 пропусків без поважних причин, оголошені зауваження (колишні догани). Це сумарно тиждень занять, і такий обсяг навчального матеріалу студент не може самостійно освоїти. Для тих, хто має пропуски з поважних причин, є можливість відпрацювання занять в індивідуальному порядку.

Важливі акценти: між пропусками занять і якістю освіти є причинно-наслідковий зв’язок, без відпрацювання пропусків студенти не допускатимуться до іспитів і Кроку.М, а без Кроку.М. – їм не видадуть дипломи.

Дати складання ліцензійного іспиту: 11 січня у акушерок, 7 червня на спеціалізації Сестринська справа і 8 червня на спеціалізації Лікувальна справа.

І Ірина Іванівна Гафійчук, і Олеся Василівна Сухоручко наголосили, що при підготовці до Кроку.М. важливо не зазубрити матеріал, а розуміти, чому відповідь правильна чи ні, і що успішне складання цього іспиту – це внесок кожного у перемогу, і що важливо показати високий рівень знань, адже Україні потрібні гарні фахівці.

Про мотивацію майбутніх спеціалістів до навчання і оволодіння практичними навичками постійно наголошує директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк під час директорських годин спілкування зі студентами. З 16 серпня такі зустрічі відбулися на всіх курсах, в тому числі і на четвертому. До речі, і до цих батьківських зборів на випускному курсі Володимир Васильович, попри те, що зараз у відпустці, також долучився онлайн. Керівник ІФМФК, колишній випускник цього навчального закладу при спілкуванні зі студентами четвертого курсу особливу увагу звернув на три речі щодо мотивації: перша – лікарні в умовах реорганізації в комунальні некомерційні підприємства будуть зацікавлені брати на роботу фахівців, які мають гарні знання, а не просто диплом як папірець, володіють практичними навичками, є конкурентноспроможними; друга – в умовах війни, коли їхні ровесники захищають Україну від рашистів на передовій, для студентів є свій фронт в тилу – це навчання, це їх внесок в перемогу, а якщо студент погано вчиться, то з повним правом його можна назвати дезертиром; третя – ніхто при спілкуванні з директором не заперечив, що є релігійною людиною, а щоб наша молитва була щирою, ми повинні прагнути бути досконалими, як Отець наш Небесний, а досконалість передбачає освіту, працю над собою, здобуття знань, оволодіння практичними навичками. Такі міркування Володимир Васильович Стасюк повторив і батькам четвертокурсників на зборах, і це студенти могли почути ще раз, адже допомагали батькам працювати в Zoom.

А основним інструментом цих фахівців будуть їхні руки. Про відпрацювання студентами випускного курсу практичних навиків розповів заступник директора з навчально-виробничої роботи Ярослав Олександрович Гарко. На жаль, коронавірус і війна внесли корективи у цю важливу складову освітнього процесу. Тому використовуються можливості відпрацювання практичних навичок на заняттях під час очного навчання (тести – для дистанційного, практика – для очного), в тренажерному кабінеті коледжу, в медпункті, в кабінетах доклінічної практики. Приміром, за два місяці осіннього семестру понад 250 студентів ІІІ-ІV курсів в медпункті коледжу відпрацьовували проведення ін’єкцій, накладання пов’язок, забір крові, понад 200 студентів практикувалися знімати ЕКГ.

В минулому навчальному році студентів випускного курсу почали залучати до волонтерської роботи в лікувальних закладах, і досвід виявився позитивним. Така робота помічниками медсестри за бажанням студента буде продовжена і в цьому навчальному році. У вересні в 9 закладах охорони здоров’я працювало 140 студентів, у жовтні через часті ракетні обстріли України кількість зменшилася до 56. Активнішими у цьому плані є студенти спеціалізації Лікувальна справа. Через обстріли довелося призупинити і заняття підгруп на клінічних базах.

З 1 грудня розпочинається переддипломна практика у студентів групи IV-7. 16 студентів проходитиме її в Івано-Франківську, 13 – в районах, за місцем проживання. Після складання Кроку.М. практика буде продовжена і 17 січня майбутні акушерки матимуть захист практики. Частину обов’язкових навиків вони вже здали, і оцінки непогані.

Інші групи спеціалізацій Лікувальна справа і Сестринська справа практику проходитимуть у весняно-літній період.

Завершуючи спілкування з батьками, заступниця директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук закликала усіх «берегти себе і ближніх та разом наближати перемогу». Після загальних зборів відбулася година спілкування батьків з керівниками груп.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165