Новини

Посвята в першокурсники: незвично, але і хвилююче, і по-робочому

    223 першокурсників поповнили дружню сім’ю найстарішого на Прикарпатті  медичного навчального закладу – Івано-Франківського медичного фахового коледжу. 30 серпня для них відбулася посвята у студенти і перша година спілкування у групах за участю батьків і викладачів. Суть цих заходів – запалити іскорку вогню до усвідомленого здобуття медичного фаху, щоб вчилися з радістю і сумлінно.
     У 80-річній історії коледжу такої посвяти в першокурсники ще не було – з вимушеними заходами санітарно-гігієнічної безпеки, з розмежуванням у часі груп, навіть з обмеженням гостей (не усією родиною, а хтось один – мама або тато). Коронавірус, на жаль, вніс корективи у цей особливий для кожного студента день. Навіть довелося змінити час його проведення – через входження Івано-Франківська в «червону зону» карантину посвяту в першокурсники вирішили перенести з 31 серпня на неділю, 30 серпня.
     І сама церемонія була дещо відмінною від традиційних першовересневих урочистостей. Якщо раніше відбувалися вони на ошатному подвір’ї коледжу, а потім в актовій залі та аудиторіях за участі студентів, батьків, викладачів, медичної громадськості, то тепер довелося розділити студентів у часі і просторі. Дві групи з 10 години, три групи – з 11.30 і дві групи – з 13 години. Приходили вони в різні аудиторії (спортивний зал, актовий зал і найбільша аудиторія), де після 45-хвилинної зустрічі була дезінфекція, щоб наступні групи прийшли у чисті приміщення. При цьому обов’язкові для усіх вимоги: захисні маски, дезінфектори, температурний скринінг при вході.
     І водночас того дня були традиційні атрибути посвяти в першокурсники: національний гімн на початку зустрічі, духовний гімн на завершення, ритуал одягання білих халатів, публічне (при батьках) складання обіцянки студента Івано-Франківського медичного фахового коледжу. Тексти обіцянки отримав на руки кожний першокурсник. А ще – «П’ять правил дирекції», пам’ятку, як поводити себе при COVІD-19, телефони куратора групи, зав. відділення, практичного психолога.
     Зі студентами зустрілися директор ІФМФК, колишній випускник навчального закладу Володимир Васильович Стасюк, заступник директора з навчально-методичної роботи Олександра Денисівна Воєвода, заступник директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук, зав. відділення Мирослава Василівна Вацеба, куратори груп.
     Володимир Стасюк завітав у кожну групу, щоб привітати першокурсників з початком студентського життя. Він наголошував на єдності двох складових: освіти і релігії. «Без освіти ми не можемо приймати правильні рішення, бо явища, проблеми будуть сховані для нас у темряві. А без релігії не зможемо бути досконалими (5:48 від Матвія). Без релігії людина не зрозуміє, які рішення правильні. Це як два крила розвитку особистості», – зазначив директор коледжу. На жаль, численні проблеми сьогоднішнього дня пояснюються браком освіти і релігії, передусім у владних структурах.
     Наголошувалося і на тому, що цей курс особливий: це перший набір фахових молодших бакалаврів (а не молодших спеціалістів).
     Можливо, колись ці першокурсники вважатимуть свій курс особливим і з огляду на інші обставини – і через незвичні вступні випробування, до яких додалися незвичні і незручні засоби захисту, а до того – День відкритих дверей і консультації в режимі онлайн, і оця посвята в студенти у незвичному форматі, і загальна ситуація через коронавірус з карантинними обмеженнями, «червоною зоною», непрогнозованістю, яким буде навчальний процес. Але однозначно він розпочнеться 1 вересня, нехай і вимушено дистанційно. Та заняття проходитимуть з чітким дотриманням розкладу. Така форма дистанційного навчання уже апробована у коледжі під час карантину у березні-червні.
     Про це розповіли першокурсникам куратори груп під час години спілкування. Власне це другий – робочий момент недільних заходів у коледжі. Студенти змогли познайомитися зі своїми кураторами і зі своїми одногрупниками, обмінялися телефонами, створили групи у вайбері. Для дистанційної форми навчання це важливо. Бо карантин – це не продовження канікул на невизначений час, а адаптований до таких умов навчальний процес.
     А щоб зробити цей процес максимально безпечним, адміністрація і профспілковий комітет коледжу подбали про безкоштовне проведення для викладачів і працівників навчального закладу ІФА-тестування на визначення імуноглобуліну М і G. Для кожного пошиті маски багаторазового користування на натуральній основі. До слова, в коледжі принципово ігнорують маски одноразового використання, вважаючи їх не надто придатними з медичної точки зору. В коледжі встановлено 69 бактерицидних рециркуляторів, майже половина з таймерами, в тому числі в блоках гуртожитку. Що поробиш – коронавірус. Якщо ситуацію не вдається змінити – до неї доводиться прилаштовуватися. І на першому плані – турбота про здоров’я людей.
     Ще до початку навчального року першокурсники мали змогу отримати в бібліотеці книжки. Лише троє з 223 ще без книг. І лише семеро з 223 були відсутні на посвяті в першокурсники і годині спілкування у групах. Причини їхньої відсутності досліджуються.
     А у коледжі сподіваються, що іскорку вогню до усвідомленого, сумлінного, старанного навчання запалено. Хай щастить, першокурсники!

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165