Новини

Івано-Франківськ в червоній зоні: знову дистанційне навчання

     З 19 жовтня Івано-Франківський медичний фаховий коледж (Івано-Франківський базовий медичний коледж) знову перейшов на дистанційне навчання, оскільки в Івано-Франківську оголошена червона зона карантину, спричиненого COVID-19. В навчальному закладі уже є досвід освітнього процесу в онлайн-режимі. При цьому особлива увага звертається на психологічну підтримку студентів, змушених вчитися в такому форматі, і викладачів, які забезпечують навчальний процес.
     Кілька днів не вистачило Івано-Франківську до місяця перебування в помаранчевій зоні, як місто знову потрапило у червону, що почала діяти з 00:00 19 жовтня на два тижні. Відповідне рішення було прийняте на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 15 жовтня. Отож, знову карантин, знову дистанційне навчання, оскільки серед заборон червоної зони – відвідування навчальних закладів.
     Той неповний місяць у вересні-жовтні для першокурсників, а для студентів старших курсів і навчання у березні-червні дали змогу адаптуватися до такої форми освітнього процесу. Не зовсім зручної, не надто ефективної, але вимушеної через пандемію коронавірусу і відпрацьованої в нашому коледжі.
     Діє тимчасове положення «Про організацію освітнього процесу в умовах карантину», розроблений графік занять в режимі семи пар, який діяв до карантину і в який внесені невеликі зміни.
     За інформацією адміністрації коледжу, набутий досвід пом’якшує повернення до «дистанційки», однак стараються психологічно підтримати студентів і викладачів, зробити максимально цікаву форму навчання, зменшити об’єм навантаження.
     Якщо під час традиційного навчання пари розпочиналися з 8.00 для ІІ і IV курсів і з 8.20 для І і ІІІ курсів (щоб не нашаровувалися перерви і щоб зменшити скупчення студентів), то «дистанційка» пересуває всі пари на 9.00. Є 30-хвилинні перерви. Це для того, аби полегшити перебування перед монітором. З цією ж метою заняття проводяться так, аби студенти більше слухали з комп’ютера чи смартфона, дивлячись у письмовий текст перед собою.
     Втім, при сучасному захопленні молоді гаджетами вони однаково б не випускали з рук смартфонів і айфонів, тож краще, аби це було з користю – для навчання. Перерви заохочуватимуть їх трохи більше рухатися. Відпрацьований навіть досвід занять з фізкультури в дистанційному форматі.
      В навчальному процесі використовуються різні форми дистанційного навчання: онлайн-заняття, скайп-конференції, відеоуроки, лекції-презентації, тестування з використанням різноманітних освітніх платформ, в тому числі платформи Moodle, яка діє на сайті коледжу і на яку підписані всі студенти. Використовуються різні форми електронного зв’язку: вайбер, Zoom, Інстаграм тощо.
     Звичайно, це не так звично і зручно, як навчання «очі в очі». Декому складно втримати увагу, коли викладач його не бачить. Декому важче дається засвоєння матеріалу, колу одразу не можна щось уточнити чи перепитати. А в декого взагалі може бути відсутній зв’язок. І тоді охоплює паніка. Панікувати не варто. Викладачі готові надавати консультації в телефонному режимі щодня після занять та в суботу.
     У коледжі кажуть, що і для викладачів психологічно важчим є формат дистанційного навчання, вони теж хотіли б мати безпосередній контакт зі студентами. Оскільки частина з них заняття проводять з коледжу, то обов’язково здійснюється дезинфекція приміщень, дотримуються вимоги санітарно-епідемічного режиму. Адміністрація коледжу, голови циклових комісій мають можливість під’єднатися до заняття у будь-який момент і «бути присутнім» на парі. Це спонукає викладачів завжди бути у «педагогічному тонусі».
     Ще раз варто наголосити, що дистанційне навчання покладає додаткову відповідальність на студентів, батьків за місцем проживання та викладачів, які мусять щоденно при проведенні занять перебувати на піку педагогічної майстерності.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo