Новини

Презентація книжки «Праця як молитва. 30 постатей випускників ІФМФК» у Косові

 На засіданні Клубу інтелігенції імені Ігоря Пелипейка, що проходило 28 липня в приміщенні Косівської центральної міської бібліотеки, відбулася презентація книжки Галини Добош «Праця як молитва. 30 постатей випускників Івано-Франківського медичного фахового коледжу», присвяченої 30-річчю незалежності України.

 Честь і хвала косівчанам, які майже 15 років тому створили такий клуб, що об’єднав небайдужих, творчих, талановитих людей. Небайдужих до Гуцульщини і України, своїх коренів і своєї історії, до краєзнавства, літератури, виховання молоді. Талановитих, бо вони самі пишуть і творять, є народними майстрами. А між тим за фахом тут і освітяни, і медики, і митці, і бібліотечні працівники. Очолює клуб лікар Зеновій Библюк. Названо цю громадську організацію на честь знаного на Косівщині педагога, краєзнавця, дослідника Гуцульщини Ігоря Пелипейка, батько якого був генералом УНР, а сам він залишив велику наукову спадщину про рідний край.

Традиційно в останню середу кожного місяця члени клубу збираються разом, щоб згадати якісь пам’ятні дати, чи презентувати книжки, чи зустрітися з цікавими гостями. Адже завданням клубу є вшанування пам’яті людей, які прославили Косівщину, популяризація творів місцевих письменників, увіковічнення пам’яті визначних людей краю, організація виїзних засідань та поїздок особливими місцями Гуцульщини.

Презентацію книжки «Праця як молитва» ініціювала активна членкиня клубу інтелігенції імені Ігоря Пелипейка і районної організації «Просвіта» Марія Порох – одна з тих тридцяти випускників Івано-Франківського медичного фахового коледжу, про кого йдеться у виданні. Вона закінчила медичне училище у 1974 році, працювала медсестрою в Косівській ЦРЛ. До слова, Марія Юріївна першою зареєструвалася на онлайн-презентацію книжки, яка відбулася в ІФМФК у травні, на День медичної сестри. А згодом про це видання вмістила дописи у всеукраїнській літературно-художній газеті «Гарний настрій», у всеукраїнському літературно-мистецькому і громадсько-публіцистичному журналі «Золота Пектораль», в газеті «Пульс профспілки». І запропонувала землякам запросити  на зустріч у Косів заслужену журналістку України Галину Добош.

Відома на Косівщині педагог і письменник, редактор часопису «Освітянський вісник», літературний критик і літературознавець Аделя Григорук підготувала грунтовну розповідь про книжку і автора. Її виступ вийшов за рамки одного видання. Бо напередодні 30-річчя відновлення незалежності України варто звертатися до історії України і думати про її майбутнє, згадувати цю історію через долі людей, виховувати у молоді активну життєву позицію, бажання вчитися, читати, думати, творити.

Галина Добош розповіла про задум такого проєкту директора ІФМФК, теж колишнього його випускника Володимира Стасюка: через розповіді випускників показати важливість праці медичних фахівців середньої ланки охорони здоров’я (медсестер, фельдшерів, акушерок, масажистів, шкільних медсестер) і роль навчального закладу у їхньому формуванні як особистостей. Це була колективна праця пошуку героїв (щоб охопити різні роки навчання і географічно усі райони Прикарпаття), уточнення дат і прізвищ (за пів століття щось могло і призабутися), допомога з пошуком майбутніх героїв і контактів з ними.

Книгу присвячено 30-річчю незалежності України, бо праця кожного є цеглинками у розбудову нашої держави. А дехто у 90-і роки їздив на Схід з повстанськими піснями, дехто був депутатом перших рад демократичного скликання, дехто організовував на місцях «Просвіту», дехто перекладав лікарняні інструкції з російської мови на українську, дехто популяризує нашу культуру своїм співом, танцями чи поезією. І заголовок символічний – праця кожного є молитвою за майбутнє України.

Виступаючи, голова Косівської філії Союзу українок Анна Богдан, голова Косівського районного осередку Національної спілки письменників України Василь Шкурган, художник Йосип Приймак наголошували, що у книжці вміщені розповіді про медсестер, праця яких нерідко залишається непоміченою і не поціновується гідно, хоча їхня роль у виходжуванні хворих надзвичайно велика. Вони заслуговують добрих слів і уваги суспільства, і похвально, що виникла ідея підготувати розповіді про таких людей. Бо це не лише долі окремих випускників, а й водночас історія навчального закладу, де вони вчилися, популяризація медичного фаху.

Якщо перша презентація книжки «Праця як молитва» була організована у травні на День медичної сестри у форматі онлайн, то ця, у Косові, відбулася менше як за місяць до свята Незалежності.

Водночас на засіданні клубу інтелігенції імені Ігоря Пелипейка пройшла творча зустріч з головою обласної організації Національної спілки письменників України Світланою Бреславською.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165